13 بهمن 1396 0 1194 بهداشت و سلامت کودک .
تنها چند دقیقه فرصت دارید... مرگ و زندگی کودک شما دست شماست.چقدر از کمک های اولیه و امداد و نجات آگاهی دارید؟ خواندن این پست تنها چند دقیقه وقت شما را می گیرد و در عوض می تواند جان خیلی از کودکان را نجات بدهد.
آمادگی برای شرایط اورژانسی به شما این اطمینان را می دهد که درصورت بروز اتفاقی برای کودکتان بتوانید آرامش خود را حفظ کنید و سریعا به او کمک کنید. در این مقاله راهنمایی های لازم برای رسیدگی به تمامی اتفاقات برای کودکتان از شکستن بینی تا شکستن استخوان را گردآوری کرده ایم.
در عین حال که شما برای کودکتان نقش پدر و مادر را بر عهده دارید، در کنار آن ممکن است یک آشپز، راننده، مشاور، معلم، مربی و یا هر نقش دیگری داشته باشید، اما در مواقع ضروری مهم ترین نقشی که بر عهده شما خواهد بود، نقش یک امدادگر است. اتفاقات اصلا پیش بینی شده نیستند، کافیست فقط چند ثانیه حواستان پرت باشد و کودک آسیب ببیند. درست است که بعضی از اتفاقات و صدمات واقعا جزئی هستند، اما آگاهی و آمادگی شما برای مواقع حساس بسیار مهم و کاربردی است. هنگامی که کودکتان دچار صدمه می شود، شما باید موقعیت های جدی و حساس را تشخیص دهید، با سرعت مراحل را در جهت کمک به کودک انجام دهید و یا اینکه با اورژانس تماس بگیرید.
آسیب رسیدن به سر کودک
علائم: پس از ضربه به سر، علایمی همچون سردرد شدید، استفراغ، گیجی، خواب آلودگی، و یا مشکل در راه رفتن ممکن است به وجود آید.
کاری که باید انجام دهید: ابتدا فرزندتان را خوب چک کنید، اگر به نظر می رسد که گردن او دچار آسیب شده، یا احساس ضعف و یا سوزش در بازوانش دارد، بدون اینکه او را تکان دهید، سریع تر با اورژانس تماس بگیرید. اگر در مسابقه ورزشی این اتفاق برایش افتاده، بهتر است برای جلوگیری از صدمه بعدی بازی را متوقف کنید. اگر او سردرد شدید دارد، یا بیشتر از مواقع معمول هنگام خواب، گیج شده است، یا قادر به حفظ کنترل خود در هنگام راه رفتن نیست بهتر است هرچه زودتر به اورژانس زنگ بزنید. یکی از عوامل خطرساز در آسیب به سر نشاندن کودک در صندلی جلو ماشین است. لزوما برای حفظ سلامتی کودک خود از صندلی ماشین مخصوص کودک استفاده کنید و آن را بر روی صندلی عقب نصب کنید.
حمله آلرژیک
علائم: ممکن است بدن کودک بیرون بریزد و صورت و لب او ملتهب شود. علاوه بر این ها، ممکن است سرفه کند و تنفسش با مشکل روبرو شود، سرماخوردگی، استفراغ و اسهال نیز می توانند از علائم این آلرژیک محسوب شوند.
کاری که باید انجام دهید: اگر اپی پن (EpiPen) در خانه دارید، تزریق کنید، حتی وقتی حالش بهتر شد باز هم به اورژانس مراجعه کنید، اگر در منزل دیفن هیدرامین دارید به او بدهید و به او اطمینان دهید که برای رسیدن به کمک باید صبر کند.
دندان شکسته یا خالی شده
علائم: علاوه بر آسیب دندانی آشکار، ناحیه اطراف دهان نیز ممکن است ملتهب باشد.
کاری که باید بلافاصله انجام دهید: بلافاصله با دندانپزشک تماس بگیرید، مخصوصا اگر دندان دائمی او دچار آسیب شده است. یک دندان شکسته با یک عصب خراب به توجه فوری نیاز دارد. اگر بتوانید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید، می توان از بافت دندان آسیب دیده کودک استفاده کرد. اگر خود فرزندتان می تواند دندان را در جای خود نگه دارد، یک دستمال تمیز به او بدهید تا دندان آسیب دیده در جای خود قرار گیرد، در صورتی که نیاز است دندان را به آرامی بشویید. در غیر اینصورت دندان را در یک ظرف ضدعفونی شده با شیر و یا کمی بزاق نگه دارید.
خون دماغ کودک
کاری که باید انجام دهید: به آرامی قسمت نرم بینی (درست زیر قسمت استخوانی بینی) را با یک دستمال یا پارچه تمیز بگیرید. سر کودک را به سمت جلو خم کنید، این دستمال را تا حدود 10 دقیقه بر رویِ بینی نگاه دارید؛ اگر زودتر از این مدت، فشار را متوقف کنید، خونریزی ممکن است دوباره شروع شود. اگر باز هم متوقف نشد، فورا به اورژانس مراجعه کنید. اگر خون دماغ شدن کودک بیشتر از یک یا دو بار در هفته اتفاق می افتد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
شکستگی استخوان
علائم: اگر استخوان کشیده شده باشد و یا چسبیده باشد، شکسته است. اما شکستگی به طور واضح دیده نمی شود. اگر در اثر ضربه استخوان کودک شما آسیب دیده و کودک درد زیادی دارد، و یا استخوان آسیب دیده متورم شده باشد، یا کودک احساس سرگیجه دارد، ممکن است استخوانش شکسته باشد.
کاری که باید انجام دهید: آرامش خود را حفظ کنید، سعی کنید کودک را در وضعیت راحتی قرار دهید، بدترین چیزی که برای استخوان شکسته می تواند رخ دهد، این است که تکان داده و یا جابه جا شود پس اصلا او را جا به جا نکنید. بهتر است برای معاینه بیشتر به دکتر مراجعه کنید.
صدمات چشمی کودک
علائم: در این شرایط چشم های کودک درد می کند، او چشم هایش را می مالد و یا ممکن است متورم شده باشد.
کاری که باید انجام دهید:اگر آسیب جدی به چشم وارد شده، یا صورتش دچار سوختگی شده، یا تنفس وی دار مشکل شده و یا احساس ضعف شدید می کند سریعا با اورژانس تماس بگیرید. توجه کنید در مواردی که پارگی روی پلک است و امکان ادامه پارگی تا کره چشم وجود دارد، مانند فرورفتن اجسام نوک تیز، باید از فشار مستقیم روی کره چشم پرهیز کرد.
خفگی کودک
علائم: تنفس کودک دچار مشکل می شود و ممکن است دستانش را به گلوی خود گرفته و احساس ضعف می کند. این اتفاق ممکن است در حالی اتفاق بیفتد که او در حال غذا خوردن است و غذا در گلویش گیر کند، و یا اینکه ممکن است در حال بازی اسباب بازی را به دهانش برده باشد و این اتفاق بیفتد. سعی کنید که از اسباب بازی های مناسب با سن کودک خود استفاده کنید.
کاری که باید انجام دهید: او را تشویق کنید تا سرفه کند، اگر راه گلوی کودکتان با یک تکه از غذای خاص و یا یک شی مسدود شده، بهترین راه مراجعه به متخصص و مراقبت های پزشکی است. اگر شی مسدود شده سخت است، از کف دست برای فشار آوردن بین تیغه شانه های کودک استفاده کنید، این روش می تواند به بیرون آمدن جسم کمک کند. اگر بدن کودک به اقدامات شما پاسخ نداد، بلافاصله با عجله به دکتر بروید. ماساژ قفسه سینه نیز راهکاری مفید در این زمینه است. علاوه بر موارد فوق خفگی در وان حمام هم از عوامل خطرساز در این دوره می باشد.
طریقه صحیح و بی خطر حمام کردن نوزاد را دنبال کنید...
دلایل دیگر بروز خفگی در کودکان استفاده از غذاها و فینگرفودهایی (غذاهای بندانگشتی) نامناسب برای سن کودک است که موجب خفگی و انسداد راه تنفسی او می شود. سعی کنید که از غذاهای نرم و یا قطعات کوچک استفاده کنید.
خونریزی زخم
علائم: یک بریدگی زمانی جدی است که پس از اینکه شما آن را فشار دادید، به مدت چند دقیقه متوقف نشود.
کاری که باید انجام دهید: زخم را با مقدار زیادی صابون و آب تمیزی که ترجیحا جوشیده شده باشد، بشویید. اجسام خارجی مانند گرد و خاک، لخته های خون و ... را از زخم خارج کرده و زخم را با محلول ضدعفونی کننده تمیز کنید، سپس با یک نوار زخم آن را پانسمان کنید. هر روز زخم را بازدید کنید.
مسمومیت
علائم: نشانه های مسمومیت بسته به نوع سم متفاوت است. اما نشانه های معمول آن مشکل در تنفس، خواب آلودگی، استفراغ شدید و سوختگی دهان است. هرگاه کودک شما به طور کاملا ناگهانی بیمار شود، احتمالا مسموم شده است.استفراغ کودک را جدی بگیرید.
کاری که باید انجام دهید: اگر او دار مشکل حاد در تنفس شده است سریعا با اورژانس تماس بگیرید. در صورت رویت سایر علایم نیز به پزشک مراجعه کرده و راجع به غذایی که کودک مصرف کرده به پزشک اطلاعات کافی را بدهید.
سوختگی ها
علائم: قرمز شدن بیش از حد پوست کودک، سوختگی درجه سوم بدترین نوع سوختگی است که پوست سیاه و یا سفید می شود.
کاری که باید انجام دهید: پوست کودک را زیر آب سرد بگیرید. اگر سوختگی شدید است و توسط برق گرفتگی ایجاد شود و یا تنفس کودک خیلی کند شود باید هر چه سریع تر با اورژانس تماس بگیرید.
تشنج
علائم: ممکن است دست و پا و یا تمام اندام کودکتان ناگهان شروع به حرکاتی غیرارادی کند. در برخی موارد مانند خیرگی یا چرخیدن چشم ها به یک سمت علائم جزئی تر هستند.
کاری که باید انجام دهید: خونسردی خود را حفظ کنید، کودک را به پهلو بخوابانید، زمان تشنج را به خاطر بسپرید، معمولا تشنج ها بین دو تا پنج دقیقه طول می کشند. اگر او سابقه تشنج ندارد سریعا به اورژانس زنگ بزنید. حتی اگر حال او بهتر شده باز هم باید به دکتر مراجعه کنید و دلیل تشنج را جویا شوید.
اگر تشنج کودک ناشی از تب است حتما مقاله تب نوزاد: خطرناک یا بی خطر را دنبال کنید.
منبع مقاله لاتین: parents.com
- سوختگی های سطحی کودکان را چطور درمان کنم؟
- آیا هر ضربه به سر خطرناک است؟
- آیا آلرژی یا آسم در کودکان خطرناک است؟
- مسمومیت با مواد شوینده را چطور تشخیص دهیم؟
- شکستگی استخوان در کودکان چه نشانه هایی دارد؟
شما می توانید پاسخ سوالات خود را با دریافت مشاوره ی رایگان روانشناسی کودک از طریق لینک زیر بدست آورید.
مشاوره رایگان روانشناسی کودک تک