30 تیر 1398 0 1120 تربیت و روانشناسی کودک .
قصه گویی علاوه بر ایجاد حس عاطفی میان فرزند و والدین ، در شکل گیری شخصیت کودکان نیز تاثیر فراوانی دارد. شنیدن داستان میتواند بر رشد روانی و اخلاقی کودکان اثرگذار باشد. شما تا چه اندازه برای قصه گویی به کودکتان وقت اختصاص میدهید؟ برای آگاهی از مزایای قصه گویی با کودک تک همراه شوید.
رشد هیجانی و عاطفی و همچنین سلامت روان کودک از مهمترین مزایای قصه گویی میباشد که "پیشرفت و موفقیت" را در زندگی آینده برایشان به ارمغان خواهد آورد. به همین جهت روانشناسان توصیه میکنند از همان سال های ابتدایی و حتی از زمان بارداری، قصه خوانی را برای فرزندتان آغاز کنید. اگرچه در ایام بارداری ، کودک متوجه مفهوم قصه نمیشود اما تاثیرات عاطفی زیادی روی جنین و مادر دارد و باعث ایجاد حس آرامش در هردوی آنها میشود. قصه گویی یکی از روشهای "آموزش به کودکان خردسال" است و از آنجا که کودک قدرت درک مستقیم مسائل را ندارد ، از طریق قصه میتواند به طور غیرمستقیم ، موقعیت شخصیت های داستان را درک کند و همچنین خود را جای "قهرمان قصه" بگذارد و با روش همانندسازی ، حس ضعف و ناتوانی را از خود دور سازد.
افزایش تمرکز ، افزایش مهارتهای کلامی و خلاقیت ، قدرت حل مساله ، دقت در شنیدن و کسب مهارتهای اجتماعی ، تنها بخشی از فواید قصه خوانی برای کودکان میباشد. |
زمانی که برای فرزندتان قصه میگویید ، او به دقت گوش میدهد و از زبان قصه ، در بازی ها و یادگیریهایش استفاده میکند. هر چند تصاویر و عکس های رنگی برای او جذاب تر به نظر میرسد اما از سن یک سالگی به بعد میتواند مفهوم قصه هایی را که میشنود درک کند.
در صورت منع کردن کودکان از انجام کاری ، حس لجبازی آنها باعث خواهد شد برخلاف میل شما عمل کنند. از طریق قصه گویی میتوانید او را به انجام کارهای درست تشویق کرده و به فکر کردن درباره رفتارش دعوت کنید.
در ادامه بخشی از اثرات قصه گویی در شخصیت کودک بیان شده است:
1- تقویت مهارت های کلامی و شنیداری
به مرور که برای کودکتان قصه میخوانید ، دامنه لغات او افزایش می یابد و با عبارات جدیدی آشنا میشود. همچنین نحوه تلفظ کلمات را یاد میگیرد و طبق یک الگوی صحیح پیش میرود. خواندن قصه باعث افزایش دقت کودک و تمرکز او روی گوش دادن و فهم مطالب خواهد شد. به همین جهت مهارت های شنیداری او نیز تقویت خواهد شد
2- تقویت حافظه
کودکان میتوانند داستانی را که برایشان تعریف کرده اید ، مجددا بازگو کنند و یا اینکه آن را تغییر دهند و ادامه را به گونه ای دیگر بیان کنند. با این روش علاوه بر افزایش تمرکز ، حافظه نیز قوی تر خواهد شد.
3- آشنایی با فرهنگ و سنت ها
از طریق داستان میتوان کودکان را با آداب و رسوب و سنت های مختلف آشنا کرد. این داستان میتواند درباره اعضای خانواده باشد تا کودک را با اصل و نسب خود آشنا کند.
4- برقراری ارتباط و تعامل بیشتر
بسیاری از کودکان از پرسیدن سوالی که در ذهنشان است ، پرهیز میکنند و خجالت میکشند. اما قصه گویی به آنها کمک خواهد کرد تا با اعتماد به نفس ، سوالات خود را بپرسد و وارد یک مکالمه شود. در واقع این کار باعث میشود تا کودکان به راحتی در جمع صحبت کنند و سخنرانان بهتری شوند.
5- تسهیل روند درمان کودکان با مشکلات جسمی
کودکانی که به هر دلیل دچار بیماری شده اند را میتوان از طریق قصه گویی ، با روش های درمان و شرایط بیماری و نوع وضعیت زندگی آشنا کرد. میتوان با زبان قصه ، کودک را متوجه تغییراتی که در زندگیش ایجاد میشود ، کرد و روش های درمان را با زبان کودکانه برایش شرح داد.
چگونه یک قصه خوب را انتخاب کنیم؟
• از مهمترین ویژگی های یک قصه خوب ، تناسب آن با رده سنی کودک است تا بتواند داستان را به خوبی درک کند. بهتر است نتیجه داستان را به صورت غیرمستقیم برای او بیان کنیم و از نصیحت کردن کودکان بپرهیزیم.
• به راحتی میتوان موضوعات اطراف و واقعیت های موجود همچون " طبیعت ، حیوانات ، عکس های خانوادگی ، رفتن به مدرسه یا خرید و گردش و مسائل دیگر " را همچون داستانی شیرین با بیانی کودکانه برای آنها تعریف کرد.
• مشکلاتی مانند " مریض شدن ، جدایی از والدین هنگام رفتن به مدرسه ، خوابیدن کودک به تنهایی در اتاقش ، عینکی شدن کودک ، تولد فرزند جدید در خانواده و ..." را میتوان در قالب یک داستان با زبان کودکانه و نتیجه گیری زیبا برای آنها بازگو کرد.
• با توجه به اینکه کودکان در سنین کمتر ، قدرت تمرکز و حواس محدودی دارند بهتر است در انتخاب داستانهای کوتاه یا بلند دقت شود. همچنین حالات و رفتار قصه گو و طرز استفاده از دستها ، حالات چشم و چهره قصه گو نیزمیتواند اثرگذار باشد.
پیشنهاد:
تا قبل از رسیدن به سن دبستان ، کودک را تشویق کنید تا برایتان قصه پردازی کند و آن را بازگو کند. با این روش قدرت تخیل و خلاقیت در کودک افزایش میابد.
اگر از این مطالعه این مقاله لذت بردید ، آن را برای دوستان خود منتشر کنید.
بیشتر بخوانید
چگونه کودکان را به انجام تکالیف تکالیف مدرسه ترغیب کنیم؟
چگونه با بچه های لوس و بی تربیت برخورد کنیم؟